Hasan Ali ÇETİN

Kıymetli Erdem okurları,

35. yılımızda 79. sayımızla sizlerleyiz. Bu sayımızda, hayatımızdaki etkileri çağlar aşarak bugünlere ulaşan Ahmet Yesevî ve Yunus Emre’yi farklı bakış açılarıyla okumaya çalışan iki makalemiz var. Bu makalelerin yanında Türk halk müziği, karşılaştırmalı edebiyat; bir tiyatro eserimizden yola çıkarak özne ve iktidar ilişkisini irdelemeye çalışan bir tahlil çalışması, sanat tarihimizden bir cami ve türbe örneği, Batılı bir aydın gözüyle İslam tartışmaları konulu makaleler yeni sayımızda yer almaktadır. Türk tarihinin en uzun ve önemli devirlerinden olan Osmanlı Devleti döneminde Farsça öğretimi alanında yazılmış dil bilgisi kitapları, bu dönemin matematik anlayışı ve yine bu dönemin Ermeni entelektüellerini konu alan makalelerimizle birlikte, sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında hazırlanmış toplam on makalemiz bu sayımızda yer buldu. Başkanlığımız yayınları arasında yerlerini alan iki kıymetli yeni yayınımızı değerlendiren ve tanıtan değerlendirme yazıları da bu sayımızda yer almaktadır.

Yaklaşık bir yıldır dünya gündeminin ilk sırasında yer tutan Covid-19 salgını, diğer ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de maalesef yayılmaya devam etmektedir. Yaz aylarında kısmen durgunlaşma eğilimi gösteren salgının yayılımı, sonbahar aylarında yeniden artışa geçmiş ve hız kazanmıştır. Bu süreçte ülkemiz bilim insanlarıyla birlikte diğer bazı ülkelerde hastalığa karşı aşı çalışmalarında yol kat edilmiş olması bütün dünya açısından umut kaynağıdır. Almanya’da çalışmalarını sürdüren iki Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’nin başında olduğu ekip tarafından geliştirilen aşı, diğer aşı çalışmalarının arasında güvenilirlik yönüyle öne çıkmakta, ülkemiz ve milletimiz için de bir iftihar vesilesi olmaktadır. Sayın Şahin ve Türeci ile birlikte, salgınla mücadelede hayatları pahasına ön saflarda görev yapan bütün sağlık çalışanlarımıza minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Bilimin ışığında, daha güzel, sağlıklı, başarılı bir gelecekte birbirinden kıymetli makalelerimizden oluşan nitelikli sayılarımızla yeniden sizlerle buluşabilmeyi diliyor; bu sayımızın hazırlanması ve yayınlanmasında emeği olan bütün yönetici, yazar, hakem, uzman ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.