Hasan Ali ÇETİN

Kıymetli okurlarımız,

Erdem dergisinin 80. sayısıyla sizlerleyiz. Eski bir Çin bedduasının “İlginç zamanlarda yaşayasın!” olduğu söylenir. İnsanlık olarak böyle bir bedduaya uğramışız gibi başlangıcının üzerinden bir buçuk yıl geçmesine rağmen Çin kaynaklı Covid-19 salgınının etkisinden bir türlü kurtulamadık. Hemen bütün ülkeler bu ilginç zaman kırılımını yaşarken hayatın olağan akışı her yerde tamamıyla değişti, bütün insanlık canının derdine düştü. Bu süreçte herkes aşı çalışmalarının bir an önce başarıya ulaşmasını, bu hastalığın tamamıyla tedavi edilebilir bir şekle girip gündemimizden çıkmasını istiyor ve normal hayatına dönebilmeyi umutla bekliyor.

Dünya genelinde aşı çalışmaları olumlu sonuçlar verdi ve aşılamada belirli bir nüfus oranının üstüne çıkabilen ülkeler kademeli olarak normal hayatlarına dönmeye başladı. Her ne kadar ülkemizde aşılar ve aşılama konusunda çeşitli spekülasyonlar olsa, insanlarımız kafa karışıklığı yaşasa da aşılamanın bu salgınla başa çıkmada en etkili yöntem olduğu konusunda yöneticiler, bilim insanları ve halkımızın çoğunluğu hemfikir.

Bilim, bilime ayrılan kaynaklar ve bilimsel çalışmaların ne kadar hayati derecede öneme sahip olduğu bu süreçte bir kez daha anlaşıldı. Bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan ülkelerin yine gelişmiş ülkeler olduğuna, diğer ülkelerin umutla bu ülkelerden gelecek iyi haberleri ve milyonlarca doz aşıyı beklediğine şahit olduk. Ülke olarak biz de geçen zaman içinde bilimsel çalışmalar konusunda yaşadığımız duraklamayı bir an önce telafi edip büyük bir gayretle harekete geçerek hemen her alanda önemli çalışmalara ve başarılara imza atmaya çalışıyoruz. Bekleyen değil, beklenen; sorun kaynağı değil, çözüm üreten bir ülke olma yolunda attığımız kararlı adımlarımızı daha da hızlandırmaktayız.

Bu sayımızda sosyal bilimlerin çeşitli dallarında hazırlanmış nitelikli sekiz makaleyi ve Kurum yayınlarımızdan olan iki kıymetli eserin değerlendirmesini dikkatlerinize sunuyoruz. Bu sayıda makaleleri olan yazarlarımızı tebrik eder; 80. sayımızın hazırlanmasında emeği olan yöneticilerimize, Yayın Kurulu üyelerimize, hakemlerimize ve bütün çalışanlarımıza teşekkür ederiz.

İyi okumalar.