Kıymetli Erdem okuyucuları,

40. yaşına doğru emin adımlarla ilerleyen Erdem dergisinin 82. sayısıyla sizlerleyiz. Geçen bunca yılda yüzlerce makale ve yayın değerlendirme yazısıyla hem ulusal hem de uluslararası ölçekte akademiye sosyal bilimler alanında katkı sunmaya çalıştık. Ülkemizin ve dünyanın ilerlediği çizgide, tarihimizden gelen sorumluluk bilinciyle zengin kültür birikimlerimizi bugünlerden geleceğin fikri hür, irfanı hür nesillerine akademik bir titizlikle ulaştırabilmenin gayreti içindeyiz.

Erdem dergisi bu konuda ismine yakışır bir birikime sahip. Çok sayıda değerli idareci, yazar, hakem ve okuyucu bu temiz kaynağa her sayısında emeğini, bilgisini, tecrübe ve desteğini kattı; Erdem bu sayede gelişti, güçlendi ve bugün genel ağ (internet) dünyasında milyonlara ulaşan indirilme ve okunma sayılarına erişti. Gayemiz bu başarının büyük bir titizlik, emek ve özveriyle devam ettirilmesi ve daha çok akademisyen ve okuyucunun bu kaynaktan daha çok istifade etmesini sağlayabilmektir.

Akademik dünyanın içinden yükselen niceliğin niteliğin önüne geçtiği; niteliksiz, belki gelişigüzel hazırlanmış yayınların sıklıkla akademik mecralarda kendine yer bulduğu eleştirisinin haksız sayılamayacağı ortadadır. Akademik dünyada kendine bir yer edinmiş veya yeni bir yer edinmeye çalışan kimi akademisyenlerin akademik yayınlarında etik ilkelerine riayet etmeden, daha önce yayınladıkları kitaplarından hiçbir ekleme çıkarma yapmadan, özgün bilgi içermeyen, alanlarına ilave bir katkı sunmayan iki üç tane de makale yayını yapmalarını hayretle ve esefle müşahede ediyoruz. Uluslararası etik ilkelerini daha uygulanabilir ve hakkaniyetli bir anlayışla geliştireceğimiz kendi ilkelerimizle birleştirmeli; gerçek emeğin, bilgi ve birikimin ön plana çıkarılacağı temiz bir akademik dünyayı hep beraber inşa etmeliyiz. Erdem, bu ilkelere sonuna kadar bağlı kalma dirayetinde bir dergidir ve böyle olmaya devam edecektir.

Bu sayımızda edebiyat, müzik, kültür ve sanat tarihi alanlarında hazırlanmış yedi adet makale ve Kurum uzmanlarımızca kaleme alınmış iki adet yayın değerlendirme yazısı yer alıyor.82.sayımızda emeği geçen bütün idareci, akademisyen, yazar, inceleyici ve mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyor, hepinize iyi okumalar diliyorum.

Dr. Hasan Ali ÇETİN
Editör