Kıymetli okurlarımız,

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılının eşiğindeyiz.

Cengiz Aytmatov, bir klasik değerini kazanan güzel romanına Gün Olur Asra Bedel / Gün Uzar Yüzyıl Olur ismini vermişti. Zamanın göreceliği, onu yaşayanların ruh hâllerine, içinde oldukları ânın şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Türkiye Cumhuriyeti kolay şartlar altında kurulmadı; milletimiz geride kalan koca bir asırda ne acılar çekti ne çileli yıllar yaşadı. M. Kemal Atatürk, Amasya Genelgesi’nde “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” derken apaçık bir gerçeği dile getiriyordu. Milletimizi kurtaracak yegâne yol o devrin fedakâr, cefakâr, fakir ama yürekleri vatan, millet, bayrak ve bağımsızlık arzusuyla ateşlenmiş fertlerinin azmi, kararı ve kararlılığıydı. Başka bir çare yoktu.

Milletimizin Kurtuluş Savaşı verdiği o zor günlerinin her biri uzuyor, uzuyor ve kimi günler aylar kimi günler de yıllar ölçüsünde yaşanıyor; her gün bir ölüm-kalım, varlık-yokluk savaşı veriliyordu.

Sonunda milletimizi kurtaran yine asker, öğretmen, öğrenci, esnaf, çiftçi, kadın, erkek, genç, yaşlı hepsi birden geçmişimizin onurlu, fedakâr ve ümitli büyüklerimizin, ecdadımızın azmi, kararı ve kararlılığı oldu. Hepsini rahmet, minnet ve şükranla yâd diyoruz.

Bu güzel insanların evlatları olan bizler de çocuklarımıza, bizden yıllar sonra bu güzel vatanda yaşamaya devam edecek nesillerimize üzerimize düşen görevleri layıkıyla yerine getirerek güçlü, müreffeh, aydınlık, huzurlu bir Türkiye’yi hazırlamak ve emanet etmek zorundayız. Bunun yolu da devletimizin her kurumunun, milletimizin her bir ferdinin üzerine düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmesiyle mümkün olacaktır.

Erdem dergisi, kırk yıla yaklaşan yayın hayatı boyunca, kurucusu olan rahmetli Aydın Sayılı hocamızdan başlayarak bugünlere gelinceye kadar bilimin aydınlık çizgisinde ülkemizin sosyal bilimler alanındaki akademik gelişimine katkılar sunmak azmi ve kararlılığıyla görevini yerine getirmeye çalışıyor. Hem ulusal hem de uluslararası akademik çalışmalarda ülkemizin parlayan bir ışığı olarak dünden bugüne, bugünden yarınlara uzanan çizgisinde güncel akademik çalışmalara ve ilim insanlarına yayın imkânı sağlayan saygın bir platform olmaya çalışıyoruz.

Yarınlara olan ümidimiz tam; azim ve kararlılığımız ecdadımızdan aldığımız güç ve milletimize olan inancımız sayesinde üst seviyelerdedir.

Sizlere seksen üçüncü sayısıyla ulaştığımız bu nüshamızda sekiz makale ve bir yayın değerlendirme yazısıyla bir kez daha merhaba diyoruz. Daha nice “Erdem”li yıllarda, özenle hazırlanmış sayılarımızla birlikte olabilmek dileğiyle.

İyi okumalar.

Dr. Hasan Ali ÇETİN

Editör