Hasan Ali ÇETİN

Kıymetli okurlarımız,

Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılını kutluyoruz. Hepimiz geçen yüz yılın muhasebesini yapmak, ülkemizi daha güzel bir geleceğe hazırlamak için üzerimize düşenleri en iyi şekilde yerine getirmek durumundayız. Yahya Kemal kökü mâzîde olan âtîyim derken hem geçmişine güçlü bir şekilde bağlı olduğunu hem de gözü aydınlık bir gelecekte olarak dengeli bir hayat yaşadığını anlatıyordu. Geçmişimizle barışığız; şanlı ecdadımızın doğrularını, yanlışlarını bir arada görüp tarihimizden ibret alıp gerekli dersleri çıkararak bize miras kalan bu vatanı en güzel şekilde gelecek nesillerimize emanet edeceğiz.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Cumhuriyet’in 100. yılında da yayınlar ve gerçekleştirdiği bilimsel faaliyetlerle dünün mirasını yarınlara ulaştırmaya devam ediyor. Başkanlığımız tarafından bugüne kadar 535 adet kitap okuyucuyla buluşturuldu; süreli yayınlarımızdan Arış dergisi 21. sayıya, Erdem dergisi ise 84. sayıya ulaştı. Erdem’de yayımlanan makale sayısı bu sayımızla birlikte binin üzerine çıktı, yayın değerlendirme yazıları da yüz otuzu geçti. Her iki dergimiz de birbirinden değerli sayılarla sosyal bilimlerin farklı alanlarında titizlikle yürütülen süreçlerin sonunda okuyucularıyla buluşuyor.

Başkanlığımız tarafından dört yıldan beri heyecanla yürütülen önemli bir projemiz var: Türk Devlet ve Düşünce Hayatına Yön Veren Şahsiyetlerin Kısa Yaşam Öyküleri Serisi ve Çevirisi Projesi. Bu proje dâhilinde bugüne kadar Aşkın Dili YUNUS EMRE adlı eser on üç dilde; Bir Cumhuriyet Bilgesi AYDIN SAYILI adlı eser ile CAHİT ARF Matematiğe Adanmış Bir Ömür adlı eserler yedi dilde yayımlanmıştır. Yayımlanan bu eserler Başkanlığımız ile Dışişleri Bakanlığımız arasında geliştirilen iş birliği neticesinde bu dilleri konuşan pek çok ülke insanına ulaştırılmaktadır.

2023 yılında Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılına özel olarak ilgili proje kapsamında iki kitap setini yayıma hazırlıyoruz: Prof. Dr. Feridun Emecen tarafından kaleme alınan FATİH SULTAN MEHMED Dünyanın Kaderini Değiştiren Hükümdar ile Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan ve Dr. Ali Güler’in birlikte hazırladıkları Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu MUSTAFA KEMAL ATATÜRK adlı eserler Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Boşnakça, Rusça, Arapça, Farsça, Japonca ve Çince olmak üzere toplam 11 dilde yayımlanacaktır. Proje dâhilinde yaptığımız çalışmalar ve yayınlar hakkında daha geniş bilgileri bu sayının sonunda yer alan yayın değerlendirme yazısında okuyabilirsiniz.

84. sayımızda müzik, sanat tarihi, sosyoloji, edebiyat, çeviri çalışmaları, toponomi (yer adları), monografi, göç çalışmaları, dergicilik gibi birbirinden farklı alanlarda hazırlanmış dokuz adet makaleyi okuyucularımızın istifadesine sunuyoruz. Erdem’e yönetici, yazar, hakem, Kurum çalışanı gibi okuyucularımızla buluşuncaya kadar katkı veren herkese teşekkür ediyor, daha nice güzel yıllarda ve sayılarda sizlerle birlikte olabilmeyi diliyorum. İyi okumalar.

Dr. Hasan Ali ÇETİN
Editör